Loading...
 Start Page

Full day tour

Αρχαία Ολυµπία

Η Αρχαία Ολυµπία είναι η γενέτειρα των Ολυµπιακών Αγώνων και ο ιερός τόπος του ∆ία. Σε µια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και το µουσείο της Αρχαίας Ολυµπίας, µπορείτε να περπατήσετε σε ένα από τα σηµαντικότερα ιερά της αρχαίας Ελλάδας. Η Αρχαία Ολυµπία βρίσκεται στη Ηλεία, στα “πόδια” του Κρονίου Λόφου και σας καλεί να πάρετε µέρος στην ιστορία της Ελλάδας. Σύµφωνα µε µία εκδοχή, εδώ ο ∆ίας αγωνίστηκε µε τον πατέρα του, Κρόνο, τελικά τον νίκησε και πήρε τον θρόνο των θεών. Στην µνήµη για τη νίκη του, ο ∆ίας δηµιούργησε τους Ολυµπιακούς αγώνες.

Η παράδοση θεωρεί ότι οι πρώτοι Ολυµπιακοί Αγώνες έγιναν το 776 π.χ,. Οι νικητές δεν έπαιρναν χρήµατα, αλλά απολάµβαναν µεγάλων τιµών. Το βραβείο ήταν ένα στεφάνι ελιάς από το ιερό δέντρο του ∆ία και ο νικητής είχε τη δυνατότητα να ανεγείρει ένα άγαλµα για τη νίκη του. Από τα σηµαντικότερα κτίρια που συναντά κανείς στην αρχαία Ολυµπία είναι το ρωµαϊκό πρόπυλο, το Πρυτανείο, το Φιλιππείο, το Ηραίο όπου βρέθηκε και ο Ερµής του Πραξιτέλη κ.α. Το στάδιο χωρούσε 40.000 θεατές και η περίµετρός του ισοδυναµούσε µε 600 βήµατα του Ηρακλή. ∆ίπλα του βρίσκεται ο µεγαλόπρεπος ναός του ∆ία, από τα µεγαλύτερα µνηµεία σε πλούτο, µέγεθος και συµβολική αξία. Εδώ βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλµα του ∆ία, που τον αναπαριστούσε καθισµένο στο θρόνο του.

Το αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυµπίας είναι ένα από τα σηµαντικότερα στην Ελλάδα. Παρουσιάζει την µακραίωνη ιστορική εξέλιξη ενός από τα λαµπρότερα ιερά της αρχαιότητας και περιλαµβάνει την µόνιµη έκθεση ευρηµάτων από τις ανασκαφές στον ιερό χώρο της Άλτεως, τα οποία χρονολογούνται από τα προϊστορικά έως και τα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Από το σύνολο των, ανεκτίµητης αξίας, εκθεµάτων σηµαντικότερη είναι η έκθεση των γλυπτών, για την οποία είναι κυρίως γνωστό το µουσείο, καθώς και η συλλογή χάλκινων αντικειµένων, που είναι η πλουσιότερη στον κόσµο και απαρτίζεται από όπλα, ειδώλια και άλλα αντικείµενα.

Δελφοί – Αρχαιολογικό Μουσείο

Στους πρόποδες του Παρνασσού, στο υποβλητικό φυσικό τοπίο που σχηµατίζεται ανάµεσα σε δύο θεόρατους βράχους, τις Φαιδριάδες, βρίσκεται το πανελλήνιο ιερό των ∆ελφών και το πιο ξακουστό µαντείο της αρχαίας Ελλάδας. Οι ∆ελφοί ήταν ο οµφαλός της γης, όπου, σύµφωνα µε τη µυθολογία, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο ∆ίας από τα άκρα του σύµπαντος για να βρει το κέντρο του κόσµου, και για πολλούς αιώνες αποτελούσαν το πνευµατικό και θρησκευτικό κέντρο και το σύµβολο της ενότητας του αρχαίου ελληνισµού.

Τα παλαιότερα ευρήµατα στην περιοχή των ∆ελφών χρονολογούνται στη νεολιθική εποχή (4000 π.Χ.). Εντός των ορίων του ιερού βρέθηκαν κατάλοιπα µυκηναϊκού οικισµού και νεκροταφείου.

Η περίοδος από τον 6ο έως τον 4ο αι. π.Χ. συµπίπτει µε τη µεγάλη ακµή του δελφικού µαντείου. Οι χρησµοί του, που θεωρούνταν οι πιο αξιόπιστοι, εκφράζονταν από την Πυθία, ιέρεια του µαντείου, και ερµηνεύονταν από τους ιερείς του Απόλλωνα. Πόλεις, ηγεµόνες και απλοί άνθρωποι έσπευδαν να συµβουλευθούν το Θεό και εξέφραζαν την ευγνωµοσύνη τους µε λαµπρά αναθήµατα, που σταδιακά κατέκλυσαν το ιερό. Η φήµη του µαντείου έφθασε στα πέρατα του κόσµου και η έναρξη της λειτουργίας του χανόταν στα βάθη της αρχαιότητας και του µύθου.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο ∆ελφών, είναι ένα από τα πιο σηµαντικά στην Ελλάδα. Οι πλούσιες συλλογές του περιλαµβάνουν κυρίως αρχιτεκτονικά γλυπτά, αγάλµατα και έργα µικροτεχνίας, αφιερώµατα των πιστών στο ιερό, τα οποία αντανακλούν τη θρησκευτικοπολιτική και καλλιτεχνική δραστηριότητά του σε όλη την ιστορική του πορεία, από την ίδρυση του Απολλώνιου τεµένους τον 8ο αι. π.Χ. έως την παρακµή του στα χρόνια της ύστερης αρχαιότητας.

Καλάβρυτα

Τα Καλάβρυτα είναι ορεινή κωµόπολη του νοµού Αχαΐας και αποτελούν τουριστικό θέρετρο για όλες τις εποχές του χρόνου.

Το Χιονοδροµικό Κέντρο αποτελεί µια διαρκή πρόκληση για τις αισθήσεις, έναν παράδεισο χειµερινών σπορ. Βρίσκεται στις πλαγιές του Χελµού, σε απόσταση 15 χλµ. από τα Καλάβρυτα και διαθέτει 11 πίστες συνολικού µήκους 20 χλµ.

Σε ύψος 2.340 µ. στην κορφή του Χελµού (Νεραϊδόραχη) έχει εγκατασταθεί το νέο τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος», ένα από τα µεγαλύτερα και σηµαντικότερα της Ευρώπης µε διάµετρο κατόπτρου 2,3 µ.

Επίσης για τους λάτρεις του φυσιολατρικού τουρισμού, τα Καλάβρυτα προσφέρουν µνηµεία σπάνιας φυσικής οµορφιάς, τα οποία µπορείτε να γνωρίσετε ακολουθώντας το διεθνές µονοπάτι «Ε4», ή δεκάδες άλλα µονοπάτια.

Ιερά μονή Μεγάλου Σπηλαίου

Πρόκειται για ένα από τα πιο παλιά και ιστορικά µοναστήρια της Ελλάδας, που βρίσκεται σε απόσταση 11 χλµ. από την πόλη των Καλαβρύτων και είναι “κολληµένο” στη δυτική, γυµνή και κατακόρυφη πλευρά του Χελµού. Κατά την παράδοση, ιδρυτές της Μονής είναι οι Θεσσαλονικείς αδελφοί µοναχοί Συµεών και Θεόδωρος, οι οποίοι, καθοδηγούµενοι από την Παναγία και µε τη βοήθεια της βοσκοπούλας Ευφροσύνης, ανακάλυψαν στο απρόσιτο Σπήλαιο την Εικόνα της Παναγίας, που είχε φιλοτεχνήσει ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

Η Μονή διαθέτει µεγάλο πλούτο κειµηλίων, µεταξύ των οποίων εξαιρετική θέση κατέχει η εικόνα της Παναγίας, που φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Επίσης, διαθέτει ένα σπάνιο λάβαρο µε τις µορφές τριών βυζαντινών αυτοκρατόρων, ένα πολύτιµο σταυρό µε Τίµιο Ξύλο, λειψανοθήκες, Ευαγγέλια σε περγαµηνές κ.λπ. ∆ιαθέτει επίσης βιβλιοθήκη µε περισσότερους από 3.000 τόµους, καθώς και πλήθος χειρογράφων, πέντε από τα οποία κοσµούνται µε αξιοθαύµαστες µικρογραφίες.

Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας

∆υτικά των Καλαβρύτων και σε απόσταση έξι χιλιοµέτρων  βρίσκεται, η ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας η οποία ιδρύθηκε το 961 µ.Χ. Η Μονή έγινε το κέντρο της Εθνεγερσίας του 1821, µε την ύψωση του Λαβάρου της Επανάστασης και την ορκωµοσία των αγωνιστών από τον Παλαιών Πατρών Γερµανό. Στην µονή, εκτός από το «Λάβαρο της Επανάστασης», όπου εικονίζεται η Κοίµηση της Θεοτόκου και το οποίο κατασκευάστηκε στη Σµύρνη στα τέλη του 16ου αιώνα, φυλάσσεται και η κάρα του Αγίου Αλεξίου, η οποία δωρίθηκε στη Μονή από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Μανουήλ Κοµνηνό το 1359.

Επιπλέον στο Μοναστήρι φυλάσσονται, πολλά άλλα κειµήλια, λειψανοθήκες Αγίων, δύο Ευαγγέλια χειρόγραφα σε µεµβράνη, το ένα του 11ου και το άλλο του 14ου αιώνα κ.α.

Σπήλαιο Λιµνών-Καστριών

Το Σπήλαιο είναι ένα σπάνιο δηµιούργηµα της φύσης, που αποτελεί παγκοσµιο γεωλογικό φαινόµενο

Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόµους, τις µυστηριώδεις στοές και τους παράξενους σταλακτιτικούς σχηµατισµούς, διαθέτει αλλεπάλληλες κλιµακωτές -και µάλιστα σε τρεις ορόφους- λίµνες , που το καθιστούν µοναδικό στο είδος του στον κόσµο. Πρόκειται για παλιά κοίτη υπόγειου ποταµού µε εξερευνηµένο µήκος 1.980 µέτρων. Το χειµώνα που λιώνουν τα χιόνια το Σπήλαιο µετατρέπεται σε υπόγειο ποταµό µε φυσικούς καταρράκτες.

Στον κάτω όροφο του Σπηλαίου βρέθηκαν απολιθωµένα οστά ανθρώπου και διάφορων ζώων µεταξύ των οποίων και ιπποπόταµου.

Οδοντωτός σιδηρόδροµος – Φαράγγι Βουραϊκού

Στις 10 Μαρτίου του 1896, άρχισε το ταξίδι του ο οδοντωτός σιδηρόδροµος που συνδέει το ∆ιακοπτό µε την ιστορική πόλη των Καλαβρύτων. Η µεγάλη κλίση της γραµµής δεν επιτρέπει την κυκλοφορία ενός συµβατικού συρµού, γι’ αυτό ανάµεσα στις σιδηροτροχιές τοποθετήθηκε ένας οδοντωτός άξονας που επιτρέπει στο τρενάκι να ανέβει από το επίπεδο της θάλασσας στο σταθµό των Καλαβρύτων µε υψόµετρο 750 µέτρα. Έχει το µικρότερο µήκος σε πλάτος γραµµών στην Ευρώπη (0,75 µ.).

Το τρενάκι συνεχίζει το ταξίδι του στο χρόνο χαρίζοντας υπέροχες στιγµές στους επιβάτες ξεκινώντας από το ∆ιακοπτό και περνώντας από κροκαλοπαγή πετρώµατα που προκαλούν ρίγη και δέος, µέσα από γέφυρες και σήραγγες αλλά και από µέρη όπου η γαλήνη απλώνεται κάτω από το αργόσυρτο αγκοµαχητό του οδοντωτού. Τα στενότερα και ωραιότερα σηµεία του φαραγγιού είναι στις θέσεις Νιάµατα, Πόρτες, Τρικλιά, Σιφώνι και το «δικαστήριο», µια σπηλιά µε σταλαγµιτικούς βράχους που µοιάζουν µε αίθουσα δικαστηρίου.

Γαλαξείδι

Αρχοντικό, γραφικό, περήφανο καµαρώνει δυτικά του Κρισαίου Κόλπου το ιστορικό Γαλαξείδι, η ναυτική πολιτεία που έχει πίσω της 4.000 χρόνων ιστορική διαδροµή µε κορύφωση στον αγώνα του ΄21. Γνώρισε κατά καιρούς πολλές επιδροµές κατακτητών αλλά άντεξε στο χρόνο και σήµερα είναι ένα από τα καλύτερα θέρετρα της Ελλάδας. Από τα πολλά αξιοθέατα ξεχωρίζουν : ο Ναός του Αγίου Νικολάου µε το υπέροχο και µοναδικό ξυλόγλυπτο τέµπλο, λείψανα τειχών της Αρχαίας Πόλης και λαξευτοί τάφοι της κλασικής περιόδου. Ακόµη µπορεί κανείς να επισκεφτεί το Ναυτικό και Εθνολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, το ναό της Αγίας Παρασκευής µε το ηλιακό ρολόι του κ.α.

PATRAS PORT AUTHORITY S.A.

Port Services Building, South Port
P.C. 26333 - Patras/ Phone: +30 2610 365 135 / Fax: +30 2610 365 134 / Email: info@patrasport.gr

CENTRAL PATRAS PORT AUTHORITIES
Τηλ.: +30 2613 615 400

         

Login / Sitemap

Copyright © 2020 - 2024 Patras Port Authority