Loading...
 Start Page

Τοπικά προϊόντα

Ελαιόλαδο- Γαλακτοκοµικά προϊόντα

Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα σηµαντικότερα αγροτικά προϊόντα της Ελληνικής Οικονοµίας, ιδιαίτερης διατροφικής και οικονοµικής σηµασίας για την ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας. Περιοχές που διακρίνονται για την συστηµατική καλλιέργεια της ελιάς (ελαιώνες) βρίσκονται κυρίως στην ∆υτική Αχαΐα (ηµιορεινή ζώνη), στην επαρχία Πάτρας και στην Αιγιάλεια.

Ο νοµός Αχαΐας διαθέτει µια ποικιλία τοπικών γαλακτοκοµικών προϊόντων που διαρκώς βελτιώνονται σε ποιότητα και παραγωγή. ∆εδοµένου του ποικιλόµορφου γεωγραφικού οικοσυστήµατος της περιοχής και των κτηνοτροφικών µονάδων κάθε µεγέθους που αναπτύσσονται, τα προϊόντα που παράγονται καλύπτουν όλη τη γκάµα των γαλακτοκοµικών, µε έµφαση στη Φέτα Καλαβρύτων.


Τεντούρα

Η Τεντούρα είναι το τοπικό παραδοσιακό ηδύποτο της Πάτρας. Σύµφωνα µε την παράδοση η προέλευση της ανάγεται στον 15ο αιώνα, την εποχή της Ενετοκρατίας. Οι παλιοί Πατρινοί ονόµαζαν την τεντούρα και «µοσχοβολήθρα» επειδή είχε έντονο άρωµα και την έπιναν συνήθως µετά από ένα καλό γεύµα, σαν χωνευτικό λικέρ, αλλά και κατά τα διαλείµµατα µιας κοπιαστικής αγροτικής εργασίας, κυρίως στα αλώνια. Πίνεται σκέτη ή µε πάγο. Κατασκευάζεται από απόσταγµα κανέλας και γαρύφαλλου.

Το παραδοσιακό λικέρ της Πάτρας έχει χρώµα βαθύ καφετί, το οποίο, όπως και τα αρώµατά του, οφείλεται στην χρήση εκχυλίσµατος διάφορων µπαχαρικών και άλλων αρωµατικών υλών (φύλλων και καρπών νεραντζιού, κίτρου). Η Τεντούρα χρησιµοποιείται σε ανάµιξη µε άλλα ποτά, για να αρωµατίσει τον καφέ, τα γλυκά και τα φαγητά.Μαυροδάφνη Πατρών

Πρόκειται για ένα τοπικό κρασί που παράγεται από µια έγχρωµη ελληνική ποικιλία σταφυλιών που καλλιεργούνται στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο (κυρίως γύρω από την περιοχή της Πάτρας) και σε ορισµένα Ιόνια νησιά.

Μοσχάτο Ρίου

Είναι µία από τις πιο σηµαντικές λευκές ποικιλίες οινοποιίας που καλλιεργούνται στην περιοχή µας.

Τα γλυκά, λιαστά κρασιά από µοσχάτο έχουν περίπλοκο αρωµατικό χαρακτήρα από αρώµατα που θυµίζουν εσπεριδοειδή, περγαµόντο, µέλι, κηρήθρα, αλλά και καλή οξύτητα που δηµιουργεί µια ωραία αντίθεση στο στόµα.

Ροδίτης

Είναι µια πολύ παλιά γηγενής ποικιλία, µοναδική στον κόσµο Είναι ένα κρασί που αποτελείι ένα σηµαντικό πρεσβευτή των γηγενών ελληνικών ποικιλιών στο εξωτερικό και σε εξαιρετική σχέση ποιότητας – τιµής

Ούζο

Το ούζο -σε αντίθεση µε το τσίπουρο- µόνο σε µικρό µέρος είναι προϊόν απόσταξης σταφυλιών. Είναι βιοµηχανικό µίγµα καθαρής αλκοόλης, νερού και αρωµατικών ουσιών µε κύριο το γλυκάνισο.

Τσίπουρο

Το τσίπουρο είναι απόσταγµα από τα ράκη των σταφυλιών που µένουν µετά το πάτηµα και την εξαγωγή του µούστου για την παραγωγή κρασιού. Η απόσταξη του τσίπουρου είναι ολόκληρη επιστήµη. Στον αποστακτήρα προστίθενται εκτός από τα σταφύλια και διάφορες αρωµατικές ύλες σε ποσότητες και αναλογίες που συνήθως είναι µυστικά του κάθε µάστορα.

Πατρινά λουκούµια

Τα πατρινά λουκούµια είναι δίχως υπερβολή, µαζί µε την τεντούρα το “σήµα κατατεθέν” της πόλης. Το λουκούµι αποτελεί εδώ και χρόνια αναπόσπαστο κοµµάτι της ελληνικής παράδοσης. Το µοναδικό αυτό γλυκό, συνδυάζει αγνά, φυσικά υλικά δίνοντας ένα ιδιαίτερο άρωµα και µία χαρακτηριστική βελούδινη υφή.

Στην Πάτρα, το λουκούµι έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Ήδη από το 1850 στην περιοχή ανθούσαν εργαστήρια λουκουµιών και το προϊόν κατακτά επάξια τη θέση τοπικής σπεσιαλιτέ. Όχι τυχαία άλλωστε, η Πάτρα γίνεται η πύλη του λουκουµιού προς το ∆υτικό Κόσµο, καθώς ένας Άγγλος περιηγητής του 19ου αιώνα, που περνά από την Πάτρα, το µεταφέρει στην πατρίδα του και από εκεί σε όλο τον κόσµο.

 

 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΑΤΡΩΝ Α.Ε.

Κτίριο Υπηρεσιών Νότιου Λιμένα Πατρών
Τ.Κ. 26333 - Πάτρα / Τηλ.: 2610 365 135 / Fax: 2610 365 134 / Email: info@patrasport.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Τηλ.: 2613 615 400

         

Login / Sitemap

Copyright © 2020 - 2024 Οργανισμός Λιμένος Πατρών