Loading...
 Start Page

5000 χρόνια ιστορίας σας προσκαλλούν

Από το σύγχρονο λιμάνι ξεκινήστε μια διαδρομή πίσω στο χρόνο: Ψηλαφίστε τα τεκμήρια της ρωμαϊκής αποικίας που άκμασε στην Πάτρα πριν 2000 χρόνια. Θαυμάστε τα επιτεύγματα της τέχνης και της τεχνικής των αρχαίων Ελλήνων στην αρχαία Πλευρώνα. Ανακαλύψτε τα σημάδια των τελευταίων προπυργίων του μυκηναϊκού κόσμου στη Βούντενη και στο Τείχος Δυμαίων. Επισκεφθείτε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, εκεί που η αρχιτεκτονική του σήμερα και του αύριο σας ανοίγει ένα παράθυρο στον πολιτισμό του χθες.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της πόλης, καταλαμβάνοντας συνολικό εμβαδόν 5.955τ.μ. Διαθέτει τρεις μεγάλες αίθουσες για τη μόνιμη έκθεση, μία αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις, καθώς και μια σειρά βοηθητικών χώρων και εργαστηρίων.

Στη μόνιμη έκθεση εκτίθενται ευρήματα που χρονολογούνται από το 3000 π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. και προέρχονται από την πόλη των Πατρών, καθώς και από περιοχές της νότιας και της δυτικής Αχαΐας. Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρεις μεγάλες θεματικές ενότητες, που προβάλλουν τον ιδιωτικό βίο, το δημόσιο βίο και τα νεκροταφεία (νεκρόπολη) αντίστοιχα. Σε όλες τις ενότητες σημαντική θέση κατέχουν τα αντικείμενα της μυκηναϊκής εποχής (1500-1000 π.Χ.), που ήταν εποχή ακμής για την περιοχή, καθώς επίσης τα αντικείμενα της ρωμαϊκής περιόδου (1ος αι. π.Χ. – 4ος αι μ.Χ.), από την οποία ξεχωρίζει ένα εντυπωσιακό σύνολο ψηφιδωτών δαπέδων

Χρήσιμες Πληροφορίες:

Τηλέφωνο: 2610420615
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Δευτέρας, 08:30 – 15:00
Είσοδος: 4 ευρώ

Το Στάδιο ή αμφιθέατρο

Το ρωμαϊκό στάδιο, του οποίου δεν έχει ολοκληρωθεί η αποκάλυψη ήταν δημόσιο κτίριο προορισμένο για την ψυχαγωγία του κοινού και κατασκευάστηκε τον 1ο ή τον 2ο αι. μ.Χ. και έχει σχήμα επίμηκες με διαστάσεις εξωτερικά: μήκος 200 μ. και πλάτος 90 μ.

Oι μακρές πλευρές του καμπυλώνονται ελαφρώς, ενώ στις στενές πλευρές σχηματίζονται δύο σφενδόνες (πέταλα).

Η ανατολική μακρά πλευρά του στηρίζεται σε φυσική πλαγιά και οι υπόλοιπες υποστηρίζονται από ισχυρούς αναλημματικούς τοίχους. Στην πλευρά που στηρίζεται στην πλαγιά υπήρχαν δύο ή τρία διαζώματα κάτω από τα οποία διατηρούνται υπόγειοι διάδρομοι (cryptoportici) και βοηθητικοί χώροι για τους αθλούμενους και τα δρώμενα.

Στο στάδιο διεξάγονταν διάφοροι αθλητικοί και καλλιτεχνικοί αγώνες, μεταξύ των οποίων και τα ‘Καισάρεια’. Όπως επιβεβαιώνεται από την αναφορά του Παυσανία για την ύπαρξη ναού της Νέμεσης, προστάτιδας των μονομάχων, που βρίσκονταν κοντά στη βόρεια είσοδο του κτηρίου, στο στάδιο γίνονταν και οι αγώνες των μονομάχων.

Το Υδραγωγείο

Με τη μεγάλη αύξηση των κατοίκων της Πάτρας στα ρωμαϊκά χρόνια και ενδεχομένως για λόγους λειψυδρίας, κατασκευάζεται το Υδραγωγείο. Ξεκινούσε από τις πηγές του σημερινού ποταμού Διακονιάρη, στην περιοχή Ρωμανού και μετά από μια διαδρομή 7 χιλιομέτρων κατέληγε σε μεγάλη δεξαμενή κοντά στο Κάστρο. Το νερό μεταφερόταν μέσα σε κτιστούς αγωγούς, είτε υπόγειους που διέρχονταν από πλαγιές υψωμάτων, είτε υπέργειους, τοποθετημένους πάνω σε σειρά τοξοστοιχιών, από μία έως τρεις καθ’ ύψος, που γεφύρωναν φαράγγια και κοιλάδες. Από τη δεξαμενή το νερό παροχετεύονταν στην πόλη μέσα από δίκτυο αγωγών, κάτω από τους δρόμους και από εκεί στο εσωτερικό των σπιτιών.


Το Ωδείο

Σύμφωνα με τον Παυσανία το πιο ευπαρουσίαστο από όλα τα ελληνικά Ωδεία εκτός του Ηρωδείου ήταν των Πατρών. Κατασκευάστηκε πιθανώς τον 2ο αι. μ.Χ. και σταμάτησε να χρησιμοποιείται μετά τον 3ο αι. μ.Χ. Αποκαλύφθηκε το 1889 και η αναστήλωσή του ολοκληρώθηκε το 1961, με τη συμβολή του Πατρινού αρχιτέκτονα Ι. Βασιλείου. Αποτελείται από τα βασικά μέρη του θεάτρου, τα οποία είναι το κοίλο, η ορχήστρα και το σκηνικό οικοδόμημα. Το κοίλο στο οποίο η κίνηση των θεατών διευκολυνόταν με κλίμακες χωρίζεται με διάδρομο (διάζωμα) σε δύο τμήματα, το άνω και το κάτω. Η ορχήστρα φέρει μαρμάρινη επένδυση και χωρίζεται από το κοίλο με χαμηλό μαρμάρινο θωράκιο. Το σκηνικό οικοδόμημα αποτελείται από το προσκήνιο, τη σκηνή και τα παρασκήνια, στο προσκήνιο δε υπάρχουν κόγχες στις οποίες ήταν τοποθετημένα αγάλματα.

Χρήσιμες Πληροφορίες:

Τηλέφωνο: 2610220829
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Δευτέρας, 08:00 – 15:00
Είσοδος: Ελεύθερη

Η Ρωμαϊκή γέφυρα

Σε μικρή απόσταση από το κέντρο της Πάτρας προς τα βόρεια σώζεται μια από τις πιο καλοδιατηρημένες γέφυρες της Ρωμαϊκής περιόδου (4ος αι. μ.Χ.). Κατασκευάστηκε. για το ποτάμι  που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Καλλίναος.

Η γέφυρα ανήκε στο δημόσιο δρόμο (via publica) που συνέδεε την Πάτρα με το Αίγιο. Αποτελείται από δύο τόξα και είναι κτισμένη με τυπική ρωμαϊκή τοιχοποιία από οπτόπλινθους και λίθινα θεμέλια, ενώ το τμήμα του δρόμου που διέρχεται πάνω από τη γέφυρα είναι κατασκευασμένο με λίθινες πλάκες  πάνω στις οποίες διακρίνονται οι αυλακιές από τις ρόδες των τροχοφόρων.

Μία μονότοξη μικρότερη γέφυρα κτισμένη με πωρόλιθους υπάρχει νοτιότερα της  προηγούμενης, και  χρονολογείται τον 1ο αι. μ.Χ.   Μετά την κατασκευή της δίτοξης γέφυρας το άνοιγμά της κλείστηκε, ενώ συγχρόνως κατασκευάστηκαν και τοίχοι για τον εγκιβωτισμό της κοίτης του ποταμού.

Κάστρο Πάτρας

Ιδρύθηκε τον 6ο μ. Χ. αιώνα επί Ιουστινιανού. Η ιστορία του Κάστρου είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της Πάτρας. Η κατασκευή του πραγματοποιήθηκε με οικοδομικό υλικό της αρχαίας Ακρόπολης που βρισκόταν στο ίδιο σημείο και είχε ήδη καταρρεύσει.

Το κάστρο αποτελείται από ένα τριγωνικό εξωτερικό περίβολο, ενισχυμένο με πύργους και προμαχώνες, που προστατευόταν αρχικά από βαθιά τάφρο και ένα εσωτερικό περίβολο, που υψώνεται στη Β.Α. γωνία και επίσης περιβάλλεται από τάφρο.

Το κάστρο που παρέμεινε σε αδιάκοπη χρήση για την άμυνα της πόλης χρησιμοποιήθηκε και ώς διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο μέχρι τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο κατακτήθηκε από Φράγκους, Ενετούς, Παλαιολόγους και Τούρκους.

Κάστρο Ρίου

Οχυρωματικό έργο του Σουλτάνου Βαγιαζήτ Β’, χτίστηκε απέναντι από το κάστρο του Αντιρρίου, ώστε έτσι να ελέγχεται το θαλάσσιο πέρασμα, από το Ιόνιο Πέλαγος στον Κορινθιακό Κόλπο, που λεγόταν «Κιουτσούκ Τσανάκ Καλέ», δηλαδή «Μικρά Δαρδανέλλια».

Το κάστρο περιβάλλεται στην μια πλευρά από πλατιά τάφρο η οποία περιέχει θαλασσινό νερό αφού ενώνεται με την θάλασσα η οποία βρέχει το υπόλοιπο κάστρο. Στην τάφρο υπάρχουν δύο εξωτερικοί προμαχώνες που ενώνονται με το κυρίως κάστρο με πέτρινες γέφυρες. Έχει δύο πύλες τη θαλάσσια και την κεντρική.
Χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Αχάϊα Κλάους

Το 1861 ο Γουστάβος Κλάους ίδρυσε στην περιοχή του Πετρωτού οινοβιοµηχανία ,που τροφοδοτείτο  κυρίως από ιδιόκτητους αµπελώνες. Η εταιρεία επικεντρώθηκε στην παραγωγή ευγενών κρασιών όπως η «Μαυροδάφνη» .  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το «αυτοκρατορικό κελάρι», του οποίου όλα τα βαρέλια είναι αναµνηστικά επισκέψεων Ελλήνων και ξένων Βασιλέων.  Στο συγκεκριµένο χώρο φυλάσσεται και το παλαιότερο κρασί της Ελλάδας, η παλιά µαυροδάφνη του 1873. Όλα αυτά τα χρόνια η Αχάϊα Κλάους έχει γνωρίσει µεγάλες δόξες. Μερικές σηµαντικές προσωπικότητες που επισκέφτηκαν το εργοστάσιο: ο Όττο φον Μπίσµαρκ, ο Φραντς Λιστ, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η Μελίνα Μερκούρη, η αυτοκράτειρα Σίσσυ της Αυστρίας, ο στρατηγός Μοντγκόµερι, ο Αλεξάντερ Φλέµινγκ, ο Οικουµενικός Πατριάρχης Βαρθολοµαίος, ο Παύλος Κουντουριώτης, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Οµάρ Σαρίφ καθώς και οι Βασιλείς Γουσταύος Αδόλφος της Σουηδίας, Γεώργιος Α΄, Κωνσταντίνος Α΄, Γεώργιος Β΄ και οι βασίλισσες Αλεξάνδρα της Μεγάλης Βρετανίας, Λουίζα της Σουηδίας και οι βασίλισσες Όλγα και Σοφία της Ελλάδας καθώς και η πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη.

Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, Μουσείο Γέφυρας

Μια νέα εποχή στις συγκοινωνίες και τις µεταφορές ξεκίνησε για ολόκληρη τη ∆υτική Ελλάδα, µε την ολοκλήρωση του έργου της ζεύξης Ρίου Αντιρρίου. Η γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» (ονοµάστηκε έτσι για να τιµηθεί ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που οραµατίστηκε το έργο) που αποτελεί το ορόσηµο της Ελλάδας του 21ου αιώνα, άλλαξε ριζικά το γεωπολιτικό και οικονοµικό τοπίο της περιοχής, εκµηδενίζοντας τις αποστάσεις και δηµιουργώντας νέα δεδοµένα. Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου είναι η µεγαλύτερη σε µήκος καλωδιωτή γέφυρα πολλαπλών ανοιγµάτων στον κόσµο, µε κυρίως κατάστρωµα 2.252 µέτρων. Τα θεµέλιά της βρίσκονται σε βάθος θαλάσσης που φτάνει µέχρι και τα 65 µέτρα. Τόσο αυτό όσο και η διάµετρος των θεµελίων που ανέρχεται σε 90 µέτρα αποτελούν παγκόσµια ρεκόρ για γέφυρα. Η Γέφυρα έχει µέχρι στιγµής τιµηθεί από την διεθνή επιστηµονική κοινότητα µε εννιά διεθνή βραβεία. Στις κτιριακές εγκαταστάσεις των διοδίων της γέφυρας στο Αντίρριο, υπάρχει οργανωµένη καλαίσθητη µόνιµη έκθεση που παρουσιάζει το ιστορικό κατασκευής της γέφυρας.

Αρχαιολογικός Χώρος Βούντενης

Η μυκηναϊκή εγκατάσταση της Boύντενης, 8 χλμ. από το κέντρο της Πάτρας, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες θέσεις Μυκηναϊκού κόσμου, με διάρκεια σχεδόν πεντακόσια χρόνια (1500-1000 π.Χ), ενώ η ίδια η θέση φαίνεται ότι κατοικήθηκε από τα ΜΕ έως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια (1800 π.Χ – 4ος μ.Χ).

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Βούντενης είναι ότι έχουν ερευνηθεί τόσο ο οικισμός, όσο και το νεκροταφείο της μυκηναϊκής εγκατάστασης.

Ο οικισμός βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου με απεριόριστη θέα προς τον Πατραϊκό κόλπο και το Ιόνιο πέλαγος. Στα νοτιοανατολικά του οικισμού βρίσκεται η νεκρόπολη της Βούντενης, όπου μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί και ερευνηθεί 78 τάφοι διανοιγμένοι σε ακτινωτή διάταξη στο μαλακό πέτρωμα της περιοχής.

Η μελέτη των ευρημάτων αποκάλυψε στοιχεία που υποδηλώνουν τον πλούτο και την ευημερία των κατοίκων της μυκηναϊκής εγκατάστασης, τις εμπορικές και πολιτιστικές επαφές με άλλες περιοχές όπως είναι η Μεσσηνία, η Λακωνία, η Αργολιδοκορινθία, η Κρήτη, Ιταλία, η Συροπαλαιστίνη -Ανατολία και άλλες και αναδεικνύουν τον οικισμό της Βούντενης ως ένα σημαντικό και σπουδαίο μυκηναϊκό κέντρο της Αχαΐας.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΑΤΡΩΝ Α.Ε.

Κτίριο Υπηρεσιών Νότιου Λιμένα Πατρών
Τ.Κ. 26333 - Πάτρα / Τηλ.: 2610 365 135 / Fax: 2610 365 134 / Email: info@patrasport.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Τηλ.: 2613 615 400

         

Login / Sitemap

© Copyright 2020 - 2024 Οργανισμός Λιμένος Πατρών