Loading...
 Start Page

Αρχαιολογικό Τρίγωνο

Αρχαία Ολυµπία

Η Αρχαία Ολυµπία είναι η γενέτειρα των Ολυµπιακών Αγώνων και ο ιερός τόπος του ∆ία. Σε µια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και το µουσείο της Αρχαίας Ολυµπίας, µπορείτε να περπατήσετε σε ένα από τα σηµαντικότερα ιερά της αρχαίας Ελλάδας. Η Αρχαία Ολυµπία βρίσκεται στη Ηλεία, στα “πόδια” του Κρονίου Λόφου και σας καλεί να πάρετε µέρος στην ιστορία της Ελλάδας. Σύµφωνα µε µία εκδοχή, εδώ ο ∆ίας αγωνίστηκε µε τον πατέρα του, Κρόνο, τελικά τον νίκησε και πήρε τον θρόνο των θεών. Στην µνήµη για τη νίκη του, ο ∆ίας δηµιούργησε τους Ολυµπιακούς αγώνες.

Η παράδοση θεωρεί ότι οι πρώτοι Ολυµπιακοί Αγώνες έγιναν το 776 π.χ,. Οι νικητές δεν έπαιρναν χρήµατα, αλλά απολάµβαναν µεγάλων τιµών. Το βραβείο ήταν ένα στεφάνι ελιάς από το ιερό δέντρο του ∆ία και ο νικητής είχε τη δυνατότητα να ανεγείρει ένα άγαλµα για τη νίκη του. Από τα σηµαντικότερα κτίρια που συναντά κανείς στην αρχαία Ολυµπία είναι το ρωµαϊκό πρόπυλο, το Πρυτανείο, το Φιλιππείο, το Ηραίο όπου βρέθηκε και ο Ερµής του Πραξιτέλη κ.α. Το στάδιο χωρούσε 40.000 θεατές και η περίµετρός του ισοδυναµούσε µε 600 βήµατα του Ηρακλή. ∆ίπλα του βρίσκεται ο µεγαλόπρεπος ναός του ∆ία, από τα µεγαλύτερα µνηµεία σε πλούτο, µέγεθος και συµβολική αξία. Εδώ βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλµα του ∆ία, που τον αναπαριστούσε καθισµένο στο θρόνο του.

Το αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυµπίας είναι ένα από τα σηµαντικότερα στην Ελλάδα. Παρουσιάζει την µακραίωνη ιστορική εξέλιξη ενός από τα λαµπρότερα ιερά της αρχαιότητας και περιλαµβάνει την µόνιµη έκθεση ευρηµάτων από τις ανασκαφές στον ιερό χώρο της Άλτεως, τα οποία χρονολογούνται από τα προϊστορικά έως και τα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Από το σύνολο των, ανεκτίµητης αξίας, εκθεµάτων σηµαντικότερη είναι η έκθεση των γλυπτών, για την οποία είναι κυρίως γνωστό το µουσείο, καθώς και η συλλογή χάλκινων αντικειµένων, που είναι η πλουσιότερη στον κόσµο και απαρτίζεται από όπλα, ειδώλια και άλλα αντικείµενα.

Δελφοί – Αρχαιολογικό Μουσείο

Στους πρόποδες του Παρνασσού, στο υποβλητικό φυσικό τοπίο που σχηµατίζεται ανάµεσα σε δύο θεόρατους βράχους, τις Φαιδριάδες, βρίσκεται το πανελλήνιο ιερό των ∆ελφών και το πιο ξακουστό µαντείο της αρχαίας Ελλάδας. Οι ∆ελφοί ήταν ο οµφαλός της γης, όπου, σύµφωνα µε τη µυθολογία, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο ∆ίας από τα άκρα του σύµπαντος για να βρει το κέντρο του κόσµου, και για πολλούς αιώνες αποτελούσαν το πνευµατικό και θρησκευτικό κέντρο και το σύµβολο της ενότητας του αρχαίου ελληνισµού.

Τα παλαιότερα ευρήµατα στην περιοχή των ∆ελφών χρονολογούνται στη νεολιθική εποχή (4000 π.Χ.). Εντός των ορίων του ιερού βρέθηκαν κατάλοιπα µυκηναϊκού οικισµού και νεκροταφείου.

Η περίοδος από τον 6ο έως τον 4ο αι. π.Χ. συµπίπτει µε τη µεγάλη ακµή του δελφικού µαντείου. Οι χρησµοί του, που θεωρούνταν οι πιο αξιόπιστοι, εκφράζονταν από την Πυθία, ιέρεια του µαντείου, και ερµηνεύονταν από τους ιερείς του Απόλλωνα. Πόλεις, ηγεµόνες και απλοί άνθρωποι έσπευδαν να συµβουλευθούν το Θεό και εξέφραζαν την ευγνωµοσύνη τους µε λαµπρά αναθήµατα, που σταδιακά κατέκλυσαν το ιερό. Η φήµη του µαντείου έφθασε στα πέρατα του κόσµου και η έναρξη της λειτουργίας του χανόταν στα βάθη της αρχαιότητας και του µύθου.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο ∆ελφών, είναι ένα από τα πιο σηµαντικά στην Ελλάδα. Οι πλούσιες συλλογές του περιλαµβάνουν κυρίως αρχιτεκτονικά γλυπτά, αγάλµατα και έργα µικροτεχνίας, αφιερώµατα των πιστών στο ιερό, τα οποία αντανακλούν τη θρησκευτικοπολιτική και καλλιτεχνική δραστηριότητά του σε όλη την ιστορική του πορεία, από την ίδρυση του Απολλώνιου τεµένους τον 8ο αι. π.Χ. έως την παρακµή του στα χρόνια της ύστερης αρχαιότητας.

Επίδαυρος

Παγκόσμια γνωστός αρχαιολογικός χώρος μέσα σε καταπράσινο τοπίο. Τον αρχαιολογικό χώρο αποτελούν:

Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου που θεωρείται το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο από άποψη ακουστικής και αισθητικής. Βρίσκεται στον χώρο του Ασκληπιείου Επιδαύρου, σε πλαγιά του Κυνόρτιου όρους, πολύ κοντά στην κωμόπολη Λυγουριό.
Το αρχαίο θέατρο κατασκευάστηκε μεταξύ του 340 π.Χ. και του 330 π.Χ. από τον Αργείο αρχιτέκτονα Πολύκλειτο τον Νεότερο όπως αναφέρει ο Παυσανίας. Το θέατρο χτίστηκε για διασκέδαση των ασθενών του Ασκληπιείου αλλά και ως ένα μέσο θεραπείας καθώς υπήρχε η πεποίθηση πως η παρακολούθηση θεάτρου είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την ψυχική και σωματική υγεία των ασθενών.

Το αρχαίο θέατρο είχε χωρητικότητα 15.000 θεατών. Χωρίζεται σε δύο μέρη (διαζώματα): το άνω διάζωμα των 21 σειρών καθισμάτων για τον λαό και το κάτω, από 34 σειρές καθισμάτων, για τους ιερείς και τους άρχοντες. Το θέατρο είναι κατασκευασμένο από πωρόλιθο ο οποίος απορροφά τον ήχο όπως το ανθρώπινο σώμα

Το Ιερό του Ασκληπιού
Μέσα σε πευκοφυτεμένη πεδιάδα, πάνω από το αρχαίο λιμάνι της Επιδαύρου, αποκαλύφθηκαν ερείπια του σημαντικότερου ιερού του Ασκληπιού, του θεού της Υγείας, το οποίο έφτασε σε μεγάλη ακμή στο τέλος του 5ου και στον 4ο αι. Χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Θεόδοτο, πιθανόν ανάμεσα στο 380 και το 375 π.Χ. Από τον περίπτερο ναό, με τους δωρικούς κίονες, το λαμπρό χρυσελεφάντινο άγαλμα του Ασκληπιού που μνημονεύει ο Παυσανίας και τον υπέροχο γλυπτό διάκοσμο στα αετώματα, σήμερα υπάρχουν μόνο τα θεμέλια, ενώ γλυπτικά μέλη από το διάκοσμό του φυλάσσονται στο μουσείο.

Στο γύρω αρχαιολογικό χώρο ανακαλύπτει κανείς πλήθος μνημείων, όπως ο ναός του Απόλλωνος Μαλεάτα, του 4ου αι. π.Χ., το Γυμνάσιο θυμίζει την παλαίστρα της Ολυμπίας με τη μεγάλη εσωτερική αυλή και το περιστύλιο, όπου και χτίστηκε μικρό ωδείο, ενώ πιο πέρα υπάρχουν τα ερείπια της στοάς Κότυος και μιας μικρής παλαίστρας.

Αμέσως μετά την παλαίστρα αρχίζει το καθεαυτό ιερό, όπου βρίσκονται τα υπολείμματα του κρηπιδώματος του ναού της Θέμιδος και τα θεμέλια του ναού της Άρτεμης, το άβατον ή εγκοιμητήριο, κοιτώνας όπου οι άρρωστοι περίμεναν την εμφάνιση του Ασκληπιού, και τη θόλο, το «περιφερές οίκημα» κατά τον Παυσανία και λαμπρότερο κτίσμα του ιερού, έργο του Πολύκλειτου του Νεότερου. Επίσης υπάρχουν ερείπια συγκροτήματος οικοδομημάτων με στοές, ρωμαϊκού λουτρού, και τα λείψανα των προπυλαίων που αποτελούσαν την επιβλητική είσοδο στο ιερό, καθώς και μέρος σταδίου του 5ου αι.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΑΤΡΩΝ Α.Ε.

Κτίριο Υπηρεσιών Νότιου Λιμένα Πατρών
Τ.Κ. 26333 - Πάτρα / Τηλ.: 2610 365 135 / Fax: 2610 365 134 / Email: info@patrasport.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Τηλ.: 2613 615 400

         

Login / Sitemap

© Copyright 2020 - 2024 Οργανισμός Λιμένος Πατρών