Loading...
 Start Page

Νομός Αχαΐας

Στροφυλιά

Το δασικό οικοσύστημα της Στροφυλιάς παρουσιάζει εξαιρετικό οικολογικό ενδιαφέρον, γιατί είναι το πλέον εκτεταμένο δάσος με Pinus pinea (κουκουναριά) στην Ελλάδα αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Τα υπόλοιπα οικοσυστήματα της περιοχής, όπως οι αμμώδεις λόφοι, οι υγρότοποι αλμυρού και γλυκού νερού, τα υγρά λιβάδια και οι αμμώδεις παραλίες με τις αμμοθίνες, είναι επίσης πολύ σημαντικά. Παρά τις ανθρώπινες δραστηριότητες ένα μεγάλο τμήμα των αμμοθινών βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Το φυτικό είδος Centaurea niederi, είναι ένα σπάνιο ενδημικό είδος της Ελλάδας που αναπτύσσεται σε ασβεστολιθικά βράχια στην περιοχή της Καλογριάς (λόφος Μαύρα Βουνά). Η αμμώδης παραλία, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της περιοχής, έχει αναφερθεί ως περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta.

Ακρόπολη Τείχους Δυμαίων

Η προϊστορική ακρόπολη του Τείχους Δυμαίων, στον Άραξο Αχαΐας (35χλμ. δυτικά της Πάτρας), αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα οχυρωμένης μυκηναϊκής ακρόπολης στη Δυτική Ελλάδα.

Η μακραίωνη και εντατική κατοίκηση του Τείχους Δυμαίων (από τη νεολιθική περίοδο – περ. 3500 π.Χ.- έως κα τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο) οφείλεται στη στρατηγική του θέση, με απεριόριστη θέα σε όλη τη γύρω πεδινή έκταση, τη Δυμαία χώρα, καθώς και στην παράλια ζώνη του Πατραϊκού κόλπου προς τα βόρεια και του Ιονίου πελάγους προς τα δυτικά, σε συνδυασμό με τον φυσικό πλούτο της χερσονήσου του Αράξου, και πάνω απ’ όλα τον συνδυασμό του χερσαίου με το θαλάσσιο στοιχείο στο σημείο τομής των οποίων βρίσκεται η τοποθεσία.

Πόρτες

Ο αρχαιολογικός χώρος στο Κεφαλόβρυσο Πορτών (περίπου 45 χλμ. νοτιοδυτικά της Πάτρας) συγκαταλέγεται μεταξύ των σπουδαιότερων αρχαίων εγκαταστάσεων της Δυτικής Ελλάδας., αφού εδώ ήρθαν στο φως σημαντικά και μοναδικά κατάλοιπα της μυκηναϊκής εποχής (1600-1000 π.Χ).

Στο προϊστορικό νεκροταφείο των Πορτών συναντά κανείς μια σειρά διαφορετικών ταφικών πρακτικών που μας παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την κοινωνική, διοικητική και στρατιωτική οργάνωση του μυκηναϊκού κόσμου. Μοναδική είναι η ταφή ενός αξιωματούχου-πολεμιστή, χρονολογούμενη στα τέλη του 12 ου αι. π.Χ, που βρέθηκε ασύλητη στον θαλαμοειδή τάφο 3 και αποτελεί ίσως την πιο σημαντική μυκηναϊκή ταφή αυτών των χρόνων στην Ελλάδα μέχρι τώρα. Στα πλούσια κτερίσματά της συγκαταλέγονται διάφορα πήλινα αγγεία, και μια μοναδική στο είδος της σειρά χάλκινων σκευών και όπλων.

Βορειοδυτικά του νεκροταφείου και σχεδόν σε επαφή με αυτό έχουν ερευνηθεί τα κατάλοιπα (θεμέλια τοίχων) των σπιτιών του οικισμού, ο οποίος γειτνιάζει με την πλούσια σε νερά φυσική πηγή, το Κεφαλόβρυσο

Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας

Το αρχαίο θέατρο είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Αρχαίας Αιγείρας. Κτίστηκε σε ένα επικλινές βραχώδες ύψωμα της πόλης με θέα ανατολικά τον Κορινθιακό κόλπο. Βρίσκεται σε υψόμετρο 350μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και βόρεια της Ακρόπολης.

Το μεγαλύτερο μέρος του κοίλου και της ορχήστρας του είναι λαξευμένο στο βράχο. Η κατασκευή του χρονολογείται στο Α μισό του 3ου αι πΧ οπότε και ιδρύεται το Β΄ Κοινό των Αχαιών. Το ίδιο διάστημα αναδιοργανώνεται η Αχαϊκή Συμπολιτεία, ενώ η ευημερία και η πολιτική σταθερότητα της εποχής ευνόησαν την πραγματοποίηση ενός μεγαλόπνοου οικοδομικού προγράμματος στην πόλη, στο οποίο περιλαμβανόταν η ανέγερση του θεάτρου και των ναών γύρω του.

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου

Έργα πραγματικά μεγάλης ιστορικής αξίας στεγάζονται σε ένα νεοκλασικό χώρο, έργο κόσμημα για το Αίγιο του αρχιτέκτονος Τσίλερ όπως είναι η αναπαλαιωμένη πρώην δημοτική αγορά του Αιγίου. Το κτίριο κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και είναι ένα από τα κτίρια-μνημεία που άφησε στην Ελλάδα ο μεγάλος Γερμανός αρχιτέκτονας.

Φιλοξενεί έργα από ανασκαφές και εκσκαφές της γύρω περιοχής με κυριότερο έκθεμά του άγαλμα που πιθανολογείται ότι απεικονίζει τον Αιγίοχο Δία, προστάτη της αρχαίας πόλης. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει έργα της Νεολιθικής, Πρωτοελλαδικής, της Μεσοελλαδικής, της Μυκηναϊκής της Γεωμετρικής, της Αρχαϊκής , της Κλασικής, της Ελληνιστικής και της Ρωμαϊκής περιόδου αποδεικνύοντας έτσι τη μακραίωνη ιστορία της πόλης του Αιγίου, μιας από τις αρχαιότερες του ελληνικού χώρου.

Διεύθυνση: Αγ. Ανδρέου και Μιχαλοπούλου 3
Τηλέφωνο: 26910.21517 – 26910.61313 (+fax)

Καλάβρυτα

Τα Καλάβρυτα είναι ορεινή κωµόπολη του νοµού Αχαΐας και αποτελούν τουριστικό θέρετρο για όλες τις εποχές του χρόνου.

Το Χιονοδροµικό Κέντρο αποτελεί µια διαρκή πρόκληση για τις αισθήσεις, έναν παράδεισο χειµερινών σπορ. Βρίσκεται στις πλαγιές του Χελµού, σε απόσταση 15 χλµ. από τα Καλάβρυτα και διαθέτει 11 πίστες συνολικού µήκους 20 χλµ.

Σε ύψος 2.340 µ. στην κορφή του Χελµού (Νεραϊδόραχη) έχει εγκατασταθεί το νέο τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος», ένα από τα µεγαλύτερα και σηµαντικότερα της Ευρώπης µε διάµετρο κατόπτρου 2,3 µ.

Επίσης για τους λάτρεις του φυσιολατρικού τουρισμού, τα Καλάβρυτα προσφέρουν µνηµεία σπάνιας φυσικής οµορφιάς, τα οποία µπορείτε να γνωρίσετε ακολουθώντας το διεθνές µονοπάτι «Ε4», ή δεκάδες άλλα µονοπάτια.

Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

Το Χιονοδρομικό Κέντρο των Καλαβρύτων, είναι από τα πιο φημισμένα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, γεγονός που οφείλεται στις υπηρεσίες που προσφέρει και την ομορφιά του τοπίου.

Λειτουργεί στη ΒΔ πλευρά του Χελμού στη θέση Βαθειά Λάκκα και σε υψόμετρο από 1650 μ. έως 2340 μ.

Εδώ, βρίσκεται ο ψηλότερος στην Ελλάδα εναέριος αναβατήρας που δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να απολαύσει μια καταπληκτική θέα που εκτείνεται ως τα νερά του Κορινθιακού Κόλπου, στην Ανατολική Αχαϊα.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, χάρη στις πλούσιες υποδομές του, μπορεί να ανταποκριθεί με άνεση στις υψηλές απαιτήσεις αθλητικών αποστολών ή μεμονωμένων αθλητών που ασχολούνται με τα χειμερινά σπορ.

Λειτουργεί από το 1988 και διαθέτει 7 αναβατήρες, 12 πίστες, άνετους χώρους στάθμευσης, καφετέριες, εστιατόρια, κατάστημα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού σκι, σχολή σκι και σταθμό Α’ Βοηθειών.

Στις εγκαταστάσεις του θα βρείτε ειδική πίστα για moguls ski, για snowboard, τις διαδρομές cross country ski, το μοναδικό πάρκο snow tubes, θα μπορέσετε να απολαύσετε πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς, τις διαδρομές με τα snowmobiles και τις πολλές εκδηλώσεις.

Για τους λάτρεις των πτήσεων, το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων αποτελεί ιδανικό τόπο απογείωσης είτε προς την κοιλάδα των Λουσών, είτε προς τα Καλάβρυτα και το Ηρώο.

Σπήλαιο Λιµνών-Καστριών

Το Σπήλαιο είναι ένα σπάνιο δηµιούργηµα της φύσης, που αποτελεί παγκοσµιο γεωλογικό φαινόµενο

Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόµους, τις µυστηριώδεις στοές και τους παράξενους σταλακτιτικούς σχηµατισµούς, διαθέτει αλλεπάλληλες κλιµακωτές -και µάλιστα σε τρεις ορόφους- λίµνες , που το καθιστούν µοναδικό στο είδος του στον κόσµο. Πρόκειται για παλιά κοίτη υπόγειου ποταµού µε εξερευνηµένο µήκος 1.980 µέτρων. Το χειµώνα που λιώνουν τα χιόνια το Σπήλαιο µετατρέπεται σε υπόγειο ποταµό µε φυσικούς καταρράκτες.

Στον κάτω όροφο του Σπηλαίου βρέθηκαν απολιθωµένα οστά ανθρώπου και διάφορων ζώων µεταξύ των οποίων και ιπποπόταµου.

Οδοντωτός σιδηρόδροµος – Φαράγγι Βουραϊκού

Στις 10 Μαρτίου του 1896, άρχισε το ταξίδι του ο οδοντωτός σιδηρόδροµος που συνδέει το ∆ιακοπτό µε την ιστορική πόλη των Καλαβρύτων. Η µεγάλη κλίση της γραµµής δεν επιτρέπει την κυκλοφορία ενός συµβατικού συρµού, γι’ αυτό ανάµεσα στις σιδηροτροχιές τοποθετήθηκε ένας οδοντωτός άξονας που επιτρέπει στο τρενάκι να ανέβει από το επίπεδο της θάλασσας στο σταθµό των Καλαβρύτων µε υψόµετρο 750 µέτρα. Έχει το µικρότερο µήκος σε πλάτος γραµµών στην Ευρώπη (0,75 µ.).

Το τρενάκι συνεχίζει το ταξίδι του στο χρόνο χαρίζοντας υπέροχες στιγµές στους επιβάτες ξεκινώντας από το ∆ιακοπτό και περνώντας από κροκαλοπαγή πετρώµατα που προκαλούν ρίγη και δέος, µέσα από γέφυρες και σήραγγες αλλά και από µέρη όπου η γαλήνη απλώνεται κάτω από το αργόσυρτο αγκοµαχητό του οδοντωτού. Τα στενότερα και ωραιότερα σηµεία του φαραγγιού είναι στις θέσεις Νιάµατα, Πόρτες, Τρικλιά, Σιφώνι και το «δικαστήριο», µια σπηλιά µε σταλαγµιτικούς βράχους που µοιάζουν µε αίθουσα δικαστηρίου.

Λίμνη Τσιβλού (Natura 2000)

Βρίσκεται στην ορεινή περιοχή της Ακράτας σε υψόμετρο 800 μέτρα.και σχηματίστηκε μετά από μεγάλη κατολίσθηση που έφραξε το ποταμό Κράθη το 1913, όταν τεράστιοι όγκοι χωμάτων κάλυψαν τη κοίτη του ποταμού καταπλακώνοντας ένα μέρος από τον οικισμό του Τσιβλού, από όπου πήρε και το όνομά της η λίμνη.
Η λίμνη έχει επιφάνεια 200 στρέμματα και βάθος 80 μέτρα.

Στη λίμνη Τσιβλού μπορεί κανείς να απολαύσει κολύμπι στα πεντακάθαρα νερά της και ήπια πεζοπορία στα μονοπάτια που την περιτρέχουν.

Τηλεσκόπιο Αρίσταρχος στο Χελμό

Στο χώρο του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων, στην κορυφή Νεραϊδοράχη και σε υψόμετρο 2340 μ. εγκαταστάθηκε και λειτουργεί το υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο Αρίσταρχος (προς τιμή του αρχαίου Έλληνα αστρονόμου Αρίσταρχου), το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια και τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.
Το τηλεσκόπιο μπορεί και παρατηρεί αντικείμενα σε απόσταση 5 δις ετών φωτός.
Θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα τεχνολογικά τηλεσκόπια της Ευρώπης.

Έχει διάμετρο 2,3 μέτρα και μεγάλη ακρίβεια στόχευσης και παρακολούθησης ουράνιων αντικειμένων.

Το τηλεσκόπιο έχει ενταχθεί στο Πανευρωπαϊκό Πρόγραμμα “OPTICON” στο οποίο συμμετέχουν τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα τηλεσκόπια της Ευρώπης και υπάρχει ενδιαφέρον χρησιμοποίησης του τηλεσκοπικού φακού από ερευνητικά ιδρύματα για επιστημονική συνεργασία και έρευνα.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΑΤΡΩΝ Α.Ε.

Κτίριο Υπηρεσιών Νότιου Λιμένα Πατρών
Τ.Κ. 26333 - Πάτρα / Τηλ.: 2610 365 135 / Fax: 2610 365 134 / Email: info@patrasport.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Τηλ.: 2613 615 400

         

Login / Sitemap

Copyright © 2020 - 2024 Οργανισμός Λιμένος Πατρών