Loading...
 Start Page

EUSAIR

Ευρωπαϊκή Στρατηγική της μακρο-περιφέρειας Αδριατικής Ιονίου

Η εκπόνηση στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου (EUSAIR) συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες, τη 19η Νοεμβρίου 2012, σε συνάντηση του Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής κ. Hahn και των Υπουργών Εξωτερικών των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ελλάδας, Ιταλίας, Σλοβενίας και Κροατίας και των γειτονικών χωρών, υποψηφίων/ δυνάμει υποψηφίων χωρών των ∆υτικών Βαλκανίων, δηλαδή της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας και της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Οι οκτώ παραπάνω  χώρες αποτελούν μέλη της Πρωτοβουλίας Αδριατικής Ιονίου (Adriatic Ionian Initiative).

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικύρωσε την απόφαση το ∆εκέμβριο του 2012 και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει τη στρατηγική της για την Περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου εντός του έτους 2014.

Γενικός στόχος της Μακρο-περιφερειακής Στρατηγικής της Αδριατικής και Ιονίου (EUSAIR) είναι η προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας μέσω της γαλάζιας ανάπτυξης (blue growth), και η δημιουργία ανάπτυξης και απασχόλησης στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου, ιδίως μέσω της βελτίωσης της ελκυστικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της συνδεσιμότητάς των περιφερειών που συμμετέχουν στη Στρατηγική.  Η εν λόγω Στρατηγική αναμένεται επίσης να συμβάλει στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση των χωρών των ∆υτικών Βαλκανίων.

Η Στρατηγική EUSAIR εστιάζει στη θαλάσσια λεκάνη της Αδριατικής και στο Ιόνιο Πέλαγος και επικεντρώνεται σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος των περιφερειών των χωρών της περιοχής, είτε αυτά αφορούν σε προκλήσεις και ευκαιρίες στο χώρο εφαρμογής της στρατηγικής, είτε καλούνται να αντιμετωπίσουν κοινά προβλήματα και απειλές που αφορούν στην Αδριατική και το Ιόνιο. Η Στρατηγική βασίζεται στους εξής τέσσερις πυλώνες:

  • α) προώθηση καινοτόμου θαλάσσιας ανάπτυξης (γαλάζια ανάπτυξη, υδατοκαλλιέργειες, έρευνα και τεχνολογία για την μπλε οικονομία)
  • β) συνδεσιμότητα της περιοχής τόσο δια των θαλασσίων οδών, όσο και των αγροτικών περιοχών και της ενδοχώρας με τις παράκτιες περιοχές, δίκτυα και ζητήματα ενέργειας
  • γ) διατήρηση, προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος με ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων και την προστασία και διατήρηση των οικοσυστημάτων της περιοχής και
  • δ) αύξηση της ελκυστικότητας της περιφέρειας με την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και τη διαμόρφωση μιας κοινής αναγνωρίσιμης ταυτότητας (branding) της μακρο-περιφέρειας.

Ως οριζόντια ζητήματα εξετάζονται η έρευνα και η καινοτομία σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η δημιουργία και ανάπτυξη διαχειριστικών/ διοικητικών ικανοτήτων (capacity building).

Στο πλαίσιο αυτό οι δράσεις του  Ο.Λ.ΠΑ.  στοχεύουν  στην ενδυνάμωση μιας εξωστρεφούς πολιτικής συνεργασίας με αντίστοιχα λιμάνια της Αδριατικής και του Ιονίου και άλλα αντίστοιχα στη θαλάσσια αρτηρία της  Νότιο – Ανατολικής Ευρώπης  σε  θέματα λιμενικής βιομηχανίας καθώς η δημιουργία της Μακρο-περιφέρειας Αδριατικής Ιονίου θα δημιουργήσει περιφερειακές και διαπεριφερειακές συνεργασίες με πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στην περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΑΤΡΩΝ Α.Ε.

Κτίριο Υπηρεσιών Νότιου Λιμένα Πατρών
Τ.Κ. 26333 - Πάτρα / Τηλ.: 2610 365 135 / Fax: 2610 365 134 / Email: info@patrasport.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Τηλ.: 2613 615 400

         

Login / Sitemap

© Copyright 2020 - 2024 Οργανισμός Λιμένος Πατρών